Posiłki w Żłobku nr 2

Wszystkie posiłki przygotowywane są na miejscu, w kuchni przedszkolnej, przez doświadczony personel, który dokłada wszelkich starań, by posiłki były smaczne, zdrowe i różnorodne. Dodatkowo nasze jadłospisy regularnie analizowane są przed studentów i wykładowców Wydziału Dietetyki Śląskiego Uniwersytetu Medycznego

 

Ciocia Beatka gotuje!

Jadłospis tygodniowy: 19.05 – 23.05.2025 r

19.05. poniedziałek

śniadanie:

Kawa zbożowa z mlekiem, chleb wiejski z masłem, sałata zielona, wędlina, ogórek zielony, rzodkiewki. 

II śniadanie

Woda, kiwi.

alergeny (1 7)       

obiad:

Zupa kapuśniak z słodkiej kapusty z ziemniakami i świeżą zieleniną, kluski na parze z koktajlem truskawkowym i jogurtem naturalnym. 

Kompot wieloowocowy  

alergeny (1 3 7)

podwieczorek:

Kakao, wek z powidłami, jabłko. 

alergeny (1 7)

20.05 wtorek
śniadanie:

Kawa zbożowa z mlekiem, chleb graham z masłem, pasta z tuńczyka z zieloną cebulką, pomidor, ogórek kiszony. 

II śniadanie:

Woda, melon.

alergeny (1 7)

obiad:

Zupa ogórkowa z ryżem zabielana śmietaną, kluski śląskie z cebulką i boczkiem, surówka z młodej kapusty z marchewką i koperkiem.  

Kompot wiśniowy. 

alergeny (1 3 7)   

podwieczorek:

Kakao, wek z twarożkiem, rzodkiewką i szczypiorkiem, arbuz. 

alergeny (1 7)

21.05 środa
śniadanie:

Płatki kukurydziane na mleku z żurawiną, bułka z pestkami z dyni z masłem i dżemem 100%. 

II śniadanie:

Woda, jabłko.

alergeny (1 7)          

obiad:

Zupa pomidorowa z makaronem zabielana śmietaną, ziemniaki, kotlet drobiowy mielony, mizeria z jogurtem naturalnym i koperkiem. 

Kompot jabłkowy 

alergeny (1 3 7)

podwieczorek:

Koktajl truskawkowy na kefirze, chałka z masłem. 

alergeny (1 3 7)

22.05 czwartek
śniadanie:

Kakao z mlekiem, chleb wieloziarnisty z masłem, kiełbaski cielęce, pomidor, rzodkiewki, szczypior. 

II śniadanie:

Woda, woda z świeżym ogórkiem i miętą.

alergeny (1 7)

obiad:

Zupa jarzynowa z kalarepą i ziemniakami zabielana śmietaną, kasza pęczak, gulasz wieprzowy, ogórek małosolny.  

Kompot wieloowocowy. 

alergeny (1 7) 

podwieczorek: 

Kawa zbożowa, rogal maślany z masłem, banan. 

alergeny (1 7)

23.05 piątek
śniadanie:

Kawa zbożowa z mlekiem, chleb słonecznikowy z masłem, kiełki, pasta jajeczna ze szczypiorkiem, pomidor, ogórek zielony. 

II śniadanie:

Woda, mandarynka. 

alergeny (1 3  7)          

obiad:

Zupa krupnik z kaszą jęczmienną zabielany śmietaną, ziemniaki z koperkiem, pulpeciki rybne w sosie śmietanowo serowym, surówka z kapusty kiszonej z jabłkiem i marchewką i oliwą z oliwek. 

Kompot porzeczkowy.  

alergeny (1 4 3 7)            

podwieczorek:

Jogurt owocowy, jabłko.

alergeny (7)

  • Na bieżąco podawana jest dzieciom woda niegazowana.
  • Alergeny podane są wg zaświadczeń lekarskich dzieci uczęszczających do żłobka.
  • Jadłospis może ulec zmianie z przyczyn niezależnych od placówki.