Posiłki w Żłobku nr 2
Wszystkie posiłki przygotowywane są na miejscu, w kuchni przedszkolnej, przez doświadczony personel, który dokłada wszelkich starań, by posiłki były smaczne, zdrowe i różnorodne. Dodatkowo nasze jadłospisy regularnie analizowane są przed studentów i wykładowców Wydziału Dietetyki Śląskiego Uniwersytetu Medycznego
Ciocia Beatka gotuje!

Jadłospis tygodniowy: 19.05 – 23.05.2025 r
19.05. poniedziałek
śniadanie:
Kawa zbożowa z mlekiem, chleb wiejski z masłem, sałata zielona, wędlina, ogórek zielony, rzodkiewki.
II śniadanie
Woda, kiwi.
alergeny (1 7)
obiad:
Zupa kapuśniak z słodkiej kapusty z ziemniakami i świeżą zieleniną, kluski na parze z koktajlem truskawkowym i jogurtem naturalnym.
Kompot wieloowocowy
alergeny (1 3 7)
podwieczorek:
Kakao, wek z powidłami, jabłko.
alergeny (1 7)
20.05 wtorek
śniadanie:
Kawa zbożowa z mlekiem, chleb graham z masłem, pasta z tuńczyka z zieloną cebulką, pomidor, ogórek kiszony.
II śniadanie:
Woda, melon.
alergeny (1 7)
obiad:
Zupa ogórkowa z ryżem zabielana śmietaną, kluski śląskie z cebulką i boczkiem, surówka z młodej kapusty z marchewką i koperkiem.
Kompot wiśniowy.
alergeny (1 3 7)
podwieczorek:
Kakao, wek z twarożkiem, rzodkiewką i szczypiorkiem, arbuz.
alergeny (1 7)
21.05 środa
śniadanie:
Płatki kukurydziane na mleku z żurawiną, bułka z pestkami z dyni z masłem i dżemem 100%.
II śniadanie:
Woda, jabłko.
alergeny (1 7)
obiad:
Zupa pomidorowa z makaronem zabielana śmietaną, ziemniaki, kotlet drobiowy mielony, mizeria z jogurtem naturalnym i koperkiem.
Kompot jabłkowy
alergeny (1 3 7)
podwieczorek:
Koktajl truskawkowy na kefirze, chałka z masłem.
alergeny (1 3 7)
22.05 czwartek
śniadanie:
Kakao z mlekiem, chleb wieloziarnisty z masłem, kiełbaski cielęce, pomidor, rzodkiewki, szczypior.
II śniadanie:
Woda, woda z świeżym ogórkiem i miętą.
alergeny (1 7)
obiad:
Zupa jarzynowa z kalarepą i ziemniakami zabielana śmietaną, kasza pęczak, gulasz wieprzowy, ogórek małosolny.
Kompot wieloowocowy.
alergeny (1 7)
podwieczorek:
Kawa zbożowa, rogal maślany z masłem, banan.
alergeny (1 7)
23.05 piątek
śniadanie:
Kawa zbożowa z mlekiem, chleb słonecznikowy z masłem, kiełki, pasta jajeczna ze szczypiorkiem, pomidor, ogórek zielony.
II śniadanie:
Woda, mandarynka.
alergeny (1 3 7)
obiad:
Zupa krupnik z kaszą jęczmienną zabielany śmietaną, ziemniaki z koperkiem, pulpeciki rybne w sosie śmietanowo serowym, surówka z kapusty kiszonej z jabłkiem i marchewką i oliwą z oliwek.
Kompot porzeczkowy.
alergeny (1 4 3 7)
podwieczorek:
Jogurt owocowy, jabłko.
alergeny (7)
- Na bieżąco podawana jest dzieciom woda niegazowana.
- Alergeny podane są wg zaświadczeń lekarskich dzieci uczęszczających do żłobka.
- Jadłospis może ulec zmianie z przyczyn niezależnych od placówki.