Posiłki w Żłobku nr 1

Wszystkie posiłki przygotowywane są na miejscu w naszej placówce, przez doświadczone, pełne pasji kucharki. Ciocia Ilona, ciocia Olena i ciocia Patrycja dokładają wszelkich starań, by posiłki były smaczne, zdrowe i różnorodne. Dodatkowo nasze jadłospisy regularnie analizowane są przed studentów i wykładowców Wydziału Dietetyki Śląskiego Uniwersytetu Medycznego.

Ciocia Ilonka Gotuje!

Jadłospis tygodniowy: 19.05 - 23.05.2025 r.

Poniedziałek 19.05.2025 

 

Śniadanie: 

Kaszka kukurydziana na mleku. Chleb razowy z masłem, pasta pomidorowa, kiełki, pomidor koktajlowy 

Dzieci uczulone: 

Kaszka kukurydziana  na mleku sojowym. Chleb razowy z margaryną, pasta pomidorowa, kiełki, pomidor koktajlowy 

II śniadanie:  

Jabłko 

Obiad: 

Zupa brokułowa z ziemniakami (warzywa mieszane, marchew, por, seler, koper, natka pietruszki, pietruszka korzeń,brokuł, ziemniaki.) Gołąbki bez zawijania z mięsem drobiowym i sosem pomidorowym 

Podwieczorek:  

Kompot truskawkowo-rabarbarowy. Obaty naturalne.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

     

 

Śniadanie I 

Śniadanie II 

Obiad 

Podwieczorek 

Alergeny 

Masło 

Mleko 

——————– 

————— 

———- 

 

 

Wtorek 20.05.2025 

 

 

Śniadanie: 

Herbata miętowa, chleb żytni z masłem, parówki z szynki 100% , ogórek kiszony .  

Dzieci uczulone:  

Herbata Rooibos, chleb żytni z margaryną , parówki z szynki 100%, ogórek kiszony.  

II śniadanie:  

Melon 

Obiad: 

Rosół z makaronem (warzywa mieszane, marchew, por, seler, koper, natka pietruszki, pietruszka korzeń, kasza pęczak.) Puree ziemniaczane ,filet z indyka w sosie własnym, bukiet jarzyn. 

Podwieczorek: 

Deser wiśniowy na jogurcie naturalnym z pokruszonymi herbatnikami. 

Dzieci uczulone:  

Deser wiśniowy na jogurcie wegańskim  z pokruszonymi herbatnikami. 

 

 

Śniadanie I 

Śniadanie II 

Obiad 

Podwieczorek 

Alergeny 

Masło 

——— 

—————- 

Jogurt 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     

 

Środa 21.05.2025 

Śniadanie: 

Herbata owocowa, chleb pszenny z masłem, jajecznica ze szczypiorkiem, pomidor malinowy. 

Dzieci uczulone: 

Herbata owocowa, chleb pszenny z margaryną, jajecznica ze szczypiorkiem, pomidor malinowy.   

II śniadanie:  

Lemoniada pomarańczowa 

Obiad: 

Zupa ogórkowa z ziemniakami (warzywa mieszane, marchew, por, seler, koper, natka pietruszki, pietruszka korzeń, ogórki kiszone, ziemniaki.) Kasza jęczmienna, gulasz ze schabu, surówka z marchewki .  

Podwieczorek: 

Budyń czekoladowy własnej produkcji 

Dzieci uczulone:  

Budyń czekoladowy na mleku sojowym własnej produkcji. 

 

Śniadanie I 

Śniadanie II 

Obiad 

Podwieczorek 

Alergeny 

Masło 

——— 

———- 

Mleko 

 

 

Czwartek 22.05.2025 

 

 

Śniadanie: 

Herbata rumiankowa, chleb razowy z masłem, twarożek ziołowy, szczypiorek, ogórek zielony . 

Dzieci uczulone: 

Herbata rumiankowa, chleb razowy z margaryną, pasta warzywna, szczypiorek, ogórek zielony. 

II śniadanie:  

Mandarynki 

Obiad: 

Pomidorowa z makaronem  (warzywa mieszane, marchew, por, seler, koper, natka pietruszki, pietruszka korzeń, pomidory, koncentrat pomidorowy, makaron ) Ziemniaki z koperkiem, kotlecik z dorsza, surówka z kiszonej kapusty.   

Podwieczorek:  

Owsianka na mleku z mango 

Dzieci uczulone:  

Owsianka na mleku migdalowym z mango                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

     

 

Śniadanie I 

Śniadanie II 

Obiad 

Podwieczorek 

Alergeny 

Masło 

Twarożek 

——————– 

————— 

Mleko 

 

 

 

Piątek 23.05.2025 

Śniadanie: 

Płatki kukurydziane na mleku, chleb słonecznikowy z masłem, szynka z indyka, papryka czerwona. 

Dzieci uczulone: 

Płatki kukurydziane na mleku owsianym, chleb słonecznikowy z margaryną, szynka z indyka, czerwona papryka. 

II śniadanie:  

Maślanka truskawkowa/ jogurt wege z truskawkami. 

Obiad: 

Zupa selerowa z grzankami (warzywa mieszane, marchew, por, seler, koper, natka pietruszki, pietruszka korzeń,  

grzanki wieloziarniste). Makaron spaghetti z mięsem wołowym i sosem z pieczonych warzyw.  

Podwieczorek: 

Galaretka z owocami 

 

I śniadanie 

Śniadanie II 

Obiad 

Podwieczorek 

Alergeny 

Masło 

Mleko 

——— 

Twaróg 

——— 

 

  • Na bieżąco podawana jest dzieciom woda niegazowana.
  • Alergeny podane są wg zaświadczeń lekarskich dzieci uczęszczających do żłobka.
  • Jadłospis może ulec zmianie z przyczyn niezależnych od placówki.

Bezpieczna opieka

Nasz żłobek to miejsce, w którym każde dziecko czuje się komfortowo i bezpiecznie. Nasi doświadczeni opiekunowie zapewniają opiekę i dbają o rozwój maluchów.

Wspieramy rozwój

Dzięki specjalnie przygotowanym programom, dzieci rozwijają swoje zdolności i umiejętności, ucząc się poprzez zabawę i interakcję z innymi maluchami.

Indywidualne podejście

Każde dziecko wymaga indywidualnego podejścia. Nasz żłobek zapewnia opiekę i edukację dostosowaną do potrzeb i możliwości każdego malucha, aby zapewnić mu najlepszy start w życie.